×

Drvengrad – Grad filma

Comments Off on Drvengrad – Grad filma

Drvengrad – Grad filma

Drvengrad predstavlja etno selo koje je sagradio naš proslavljeni filmski režiser, Emir Kusturica. Podignut je na brdu Mećavnik, svojevrsnom planinskom ostrvcetu iznad koga se pruža nekoliko većih brda. Zbog mesta na kome je podignut, neki ovo etno selo zovu i Mećavnik. Mećavnik je ime dobio po velikim snežnim nanosima koji se ovde stvaraju tokom zimskog perioda.

 

Drvengrad ima gradsku kapiju, 13 ulica, 2 trga, 2 sokaćeta, bioskop, crkvu, pijacu, sportski centar, restorane, teniske terene… Poseduje sve ono što mora da ima jedan grad. Ulice i trgovi nose nazive poznatih ličnosti iz sveta književnosti, filma i sporta, poput: Ive Andrića, Federika Felinija, Aleksandra Tarkovskog, Maradone, Novaka Đokovića i dr. Kao što i ime sugeriše, u ovom etno selu, sve je sagrađeno od drveta. Posebnu pažnju privlače drvene kuće – brvnare. U selu ih ima preko 50 i većina je autentična jer su prenete iz okolnih zlatiborskih sela, tako da najbolje svedoče o načinu života i arhitekturi ovoga kraja.

 

Ideja za izgradnju Drvengrada kod Kusturice se rodila za vreme snimanja filma „Život je čudo“. Fasciniran lepotom, pod snegom zavejanog, Mećavnika, odlučio je da ovde podigne svoj grad – mesto gde će pronaći izgubljeni dom. U Drvengradu je sve u znaku filma, a naročito sredinom januara, kada se ovde održava filmski i muzički festival „Kustendorf“. Tada ovde možete sresti Džonija Depa, Moniku Beluči, Nikitu Mihalkova i druge poznate ličnosti iz sveta filma.