×

Muzej “Staro Selo” Sirogojno

Comments Off on Muzej “Staro Selo” Sirogojno

Muzej “Staro Selo” Sirogojno

U selu Sirogojno, udaljenom oko 26km od turističkog centra Zlatibora, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji, „Staro selo“.

 

Muzej se prostire na nekih pet hektara i ima oko 50 objekata koji su dislocirani i preneti iz okolnih zlatiborskih sela, da svedoče o arhitekturi, unutrašnjem uređenju zgrada, načinu života ljudi ovog zlatiborskog kraja u 19. i početkom 20. veka.

 

Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, i one sačinjavaju stalnu muzejsku postavku formiranu u dve zlatiborske okućnice. Drugu grupu čine objekti koji su sačuvali svoj prvobitni izgled, ali im je namena promenjena, adaptirani su i prilagođeni turističkim potrebama. Među ovim objektima nalaze se: dvorana i letnja pozornica za izložbe, seminare, književne susrete, pozorišne predstave i koncerte, zatim, izložbeni i prodajni prostor proizvoda starih zanata i kopija muzejskih eksponata koje izrađuju seoske zanatlije, prodavnica suvenira, krčma muzeja, koja posetiocima nudi zlatiborska jela pripremljena na starinski način, kao i konaci za smeštaj i boravak gostiju.

 

Sastavni deo muzeja čini crkva Svetog Petra i Pavla sa vrednim ikonostasom iz 1764. godine.

 

Ovaj jedinstveni muzej na otvorenom možete posetiti u zimskom periodu od 9 do 16 časova, a u letnjem periodu od 9 do 19 časova.