×

Šarganska osmica

Comments Off on Šarganska osmica

Šarganska osmica

Šarganska osmica je izuzetno atraktivna turističko-muzejska železnica u Evropi. Ono što je čini jedinstvenom je pruga uskog koloseka, širine 75cm. Probijajući se kroz stenovite i strme terene, pruga pravi neobičnu putanju, koja, gledana iz vazduha, ima oblik broja osam. Pruga je sagrađena 1925. godine, čime je uspostavljena direktna veza Beograd – Sarajevo – Dubrovnik, a zatvorena je 1974. godine jer je procenjeno da je neisplativa. Ipak, 2003. godine je obnovljen jedan njen deo, od železničke stanice u Mokroj Gori do obližnje stanice u Šargan-Vitasima, i danas je turistička atrakcija. Obnovljeni deo pruge dug je 13km i na svojoj krivudavoj putanji prolazi kroz 22 tunela. Prilikom vožnje, koja traje oko 1h, savlađuje se visinska razlika i uspon od 300m. Pritom, otvaraju se neverovatni predeli koji se mogu sagledati sa pet vidikovaca kod kojih voz staje u toku vožnje.

“Voz se zove Nostalgija. Vožnja starim vozovima je prava avantura. Divno iskustvo! Sednete u voz, toplo je i svi prozori su otvoreni… Lokomotiva je parna. Kao u stara vremena. A onda, voz uđe u tunel! Ne jedan, nego 22 tunela!” – sa ushićenjem objašnjava jedna putnica.

Kao i u svakom vozu, i u Nostalgiji se unutrašnjost vagona razlikuje. Pa tako, u jednom vagonu imate drvene klupe sa naslonima i stolove, kao i šank. Dok su u drugom vagonu samo klupe, bez naslona.

Stanica Jatare je najveća stanica, na kojoj Nostalgija pravi dužu pauzu. Tu imate i restoran, pa možete i da nešto popijete i pojedete. Ako ste motorizovani, a propustili ste da se ukrcate na Nostalgiju, do Jatara možete doći i kolima. Vredi da posetite makar ovu stanicu.